En kopp inspiration – Cybercafé

Förra veckan var verkligen avbokningarnas vecka.. Släktforskarkryssningen flyttas fram till april nästa år. RootsTech London i höst flyttas fram ett år. Kurser och föredrag jag skulle hålla nu närmaste månaden hos några släktforskarföreningar skjuts framåt.

Nästa vecka skulle vi ha vårens första och enda DNA-café i Helsingborg. Det blir också inställt, men inte helt. Vi kommer att köra det digitalt istället. Så de som har anmält sig sitter hemma vid sin dator. Fördelen att då kan man ju sitta i myskläder med sin favvofika, eller hur. Jag och Åsa hade lite grejer vi hade planerat att visa och nu blir det över nätet istället och funkar väl finfint tycker jag.

Annars får jag säga att det som inspirerat mig otroligt mycket under slutet av förra veckan är att jag har fått lära mig med om ett antal DNA-verktyg, nämligen de som finns hos DNAGedcom. De fanns redan när jag fick mitt resultat 2013 men de senaste åren har jag inte använt de så mycket.

Jag fick en liten demonstration när jag var på RootsTech i London i höstas och nu under mars är det DNAGedcom som är temat hos Finding Family Together. Rob Warthen och John Collins stod för webinariet förra veckan.. och ni vet när man sitter och lyssnar på något jätteintressant och vill testa genast men på samma gång så vill man inte att föredraget ska ta slut för man vill bara lära sig ännu mer…

Så, jag har tillbringat de senaste fyra dagarna med att djupdyka ner igen bland DNAGedcoms verktyg och de har redan hjälpt mig på ett par ställen att få lite nya infallsvinklar. På onsdag är det dags för workshop och det ser jag verkligen framemot.

Veckans kopp

Den här har några år på nacken. Jag fick den när jag gick en flerdagars adminutbildning om just FirstClass (en typ av mejlsystem). Som så ofta var jag ensam tjej bland alla killar. Är väl ingen höjdartermosmugg men en mugg som i alla fall kan hålla flugor och kryp väck från kaffet när man fikar ute.

FredagsFrågan – Matrix

Ett av mina favoritverktyg är Matrix verktyget hos FamilyTreeDNA. Med in Common With ser jag vilka som finns på både min och matchen jag jämför med träfflista men med Matrix kan jag se om de olika matcherna är släkt inbördes.

Det som är extra bra med Matrix hos GedMatch är att man kan visa olika vyer, till exempel centiMorgan värdet mellan de olika matcherna.

eller uppskattat släktskap (generationer)

eller hur mycket man delar på X-kromosomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *