En kopp inspiration – passbilder

Nu under våren håller jag i en kurs i emigrantforskning. Emigrantforskning var det jag fastnade i vid sidan om “vanlig släktforskning” tills DNA-släktforskingen kom in i mitt liv. Så när det visade sig att ett av ämnena medlemmarna i Helsingborgs Släktforskare-och bygdeförening ville lära sig mer om var just emigrantforskning tänkte jag att det var dags för en kurs (jag höll en studiecirkel på samma ämne för flera år sedan).

Varannan fredag förmiddag kör vi ett pass och andra gången tittade vi bland annat på passhandlingar. Just passhandlingar är extra intressanta för har man tur finns det ett fotografi på personen. Vi tittade också på FindAGrave där man kan söka på gravstenar och där kan man ha tur att hitta en bild på gravstenen…

I fredags var det dags för tredje träffen och en av deltagarna hade hittat passhandlingar för sin släkting med foto. Och var superglad. Sedan var det två andra deltagare som hade hittat bilder på gravstenar.

Det är det här som är så himla roligt med att hålla kurser, när deltagarna går hem med massa tips, testar och får resultat och sedan kommer tillbaka och delar med sig av vad de har hittat. Då känns timmarna man lägger ner på förberedelser inför varje kurstillfälle så mycket värt det. För även om släktforskning är mitt heltidsyrke numera så gör jag fortfarande en hel del ideellt, varav emigrantforskningskursen är en.

Här är ett exempel på hur en passhandling kan se ut. Denna är för Louise Brooks, en amerikansk skådespelerska.

Glöm inte att bläddra till nästa sida.. det brukar vara där man hittar fotografiet

Amerikanska passhandlingar kan man hitta på både Ancestry och FamilySearch.

En annan grej som är helt ideellt är YouTube-kanalen Dna med Åsa och Linda. När DNA-workshopsen kom igång i Helsingborg för några år sedan märkte vi att samma frågor kom upp varje gång. Vi visade och sedan nästa gång var det nya personer som ställde samma fråga eller så hade man missat något steg och inte fått det att funka. Jag och Åsa beslutade oss för att spela in filmer där vi gick igenom stegen så att deltagarna skulle kunna göra det själv hemma, pausa och spola tillbaka om det behövdes. Sedan såg vi att det var inte bara vid våra workshops dessa frågor ställdes, det var på DNA café och på Facebook forum. Då skapade vi en YouTube-kanal och la filmerna där istället så att så många som möjligt ska kunna titta på dem.

För några veckor sedan passerade vi 15 000 visningar på filmerna vilket jag tycker är fantastiskt.

På tal om filmerna, den första filmen vi gjorde och som vi nu har gjort en ny version av är hur man gör för att använda FamilyMatchingTool – koppla gubbar och gummor hos Family Tree DNA. Det var ju det som var FredagsFrågan på dnacoachens instragram i fredags.

Den här månaden är det Dnagedcom som är temat hos Finding Family Together – gemenskapen för dna-släktforskare. Rob och John kommer att hålla i föredragen och jag ser verkligen framemot att få lära mig mer om de verktyg som tillhandahålls. Jag träffade dem på RootsTech i London i höstas. Deras utställningsplats som de hade tillsammans med Borland Genetics var nog det stället där jag hände mest för det var ett av de mest intressanta tyckte jag.

Veckans kopp. Den här koppen köpte jag hos min kusin i hennes inrednigsbutik som hon hade då. Jag hade bestämt mig för att starta mitt företag och när jag såg koppen tänkte jag “den ska jag ha på mitt hemmakontor”. Och så blev det. Kaffe/te-kopp (denna passa bra till båda) är inte en oviktigt detalj på kontoret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *