Om

Jag heter Linda Kvist och jag brinner för släktforskning. Släktforskning, det är sånt som pensionärer håller på med eller? Nä. Det stämmer visserligen att det är något många äldre håller på med, men ju tidigare man startar desto bättre är det? Varför det? Jo, för då finns det förhoppningsvis fortfarande någon i en eller ett par äldre generationer att ställa frågor till.

Att släktforska på 2010-talet har dessutom en gigantisk fördel mot tidigare. Det finns oerhört mycket information och resurser på internet. Men man ska inte glömma bort allt som finns i våra fantastiska arkiv.

Jag gillar att utnyttja tekniken för min forskning. Det finns mängder av små kluriga program och appar (som inte riktar sig mot släktforskare) som jag använder mig av för att organisera och hålla koll på min forskning.

Det är lätt att man fastnar för något speciellt område inom forskningen och att man har några favorit resurser. Jag älskar att leta information i gamla tidningar. Ett annat specialområde är emigrantforskning, framförallt till USA. Känslan när man lyckats hitta någon efter att varken födelsedatum eller namn stämmer är rätt skön.

DNA-släktforskning. Ett område där tekniken verkligen har hjälpt till. Nu skrapar man av lite hudceller från kindens insida, skickar iväg till ett laboratorium och drygt en månad senare har man (för det mesta) en lista med tusen personer (eller fler) som man är släkt med. Och sedan ska man klura ut hur man är släkt och vilka ens gemensamma anfader eller anmoder är. Det är en otroligt spännande utveckling.

Jag har även släkt i Estland på min mormors sida och det är ganska kämpigt att släktforska i ett land där man inte kan språket. Men man får lära sig lite knep. Och det fick mig att fundera. Många från till exempel USA söker sina svenska rötter och de har i princip samma problem med att forska i Sverige som jag har i Estland. Därför startade jag en podcast på engelska 2016, Find Your Swedish Ancestors där jag ger tips om hur man släktforskar i Sverige även om man inte kan svenska.

Släktforskning tar oerhört mycket av min tid men jag tycker också att det är grymt kul. Tack vare den har jag hittat släktingar i USA som jag varit och besökt ett par gånger och även fått nöjet att få visa dem Sverige och var deras förfäder levat innan de emigrerade.