En kopp inspiration – släktgåtor

Hallelåja!

Måndag igen och då är det ju dags för … en kopp inspiration.

Men först, svaret på förra veckans FredagsFråga. FredagsFrågan kör
jag på DNAcoachens instagram varje fredag. Så, vad kallas en oidentifierad
kvinnokropp? En man brukar man kalla John Doe och en kvinna brukar man kalla Jane Doe. Och det här gäller i till exempel i USA, inte i Sverige.

Hoppas du har haft en bra vecka. I helgen var det forskarhelg i Åsljuga och
jag och Åsa var inbjudna att hålla ett kort föredrag om dna. Efter det hade vi möjlighet att sitta ner och hjälpa de som ville ställa frågor om dna och annat släktforskningsrelaterat. Supertrevligt!

Det är ialla fall något som ger mig massa inspiration, träffa och prata med
andra släktforskare och hjälpa till att lösa släktgåtor.

Och på tal om släktgåtor så är det ett par saker jag ser fram emot väldigt mycketden här veckan. På torsdag till söndag är det ett arrangemang här i Helsingborg och kommunerna runt omkring som heter Kulturwked från med massor av olika föredrag, musik och annat. För att bara nämna ett par lite mer kända så ska Bodil Jönsson och Kalle Lind snacka.

Och jag kommer också att hålla föredrag på lördag om släktforskning och då kommer det att bli en hel del om släktgåtor.

På fredag börjar en kurs i emigrantforskning och då ska jag hjälpa deltagarna att försöka hitta sina emigranter och det kommer säkert att
vara en och annan gåta att lösa där också.

Nu är det ju februari och nytt tema hos Finding Family Togheter, gemenskapen för dna-släktforskare. Det är dessutom ett år sedan den startade. Månadens tema är Hitta Fader okänd så där ska det också jobbas intensivt med släktgåtor.

Och visst är det det som är så spännande med släktforskning, att vi får lösa
gåtor hela tiden. Vissa genom att prata med släktingar, vissa genom att leta i arkiv och andra genom att ta dna-test. Och visst är det så, lyckas man lösa en fråga brukar det dyka upp minst ett par nya frågor att fundera över.

Jag hoppas att du får en riktigt fin vecka

Veckans kopp: När jag började blogga om släktforskning hette den där jag bloggade på engelska cousinlinda.blogspot.com. Redan då drömde jag väl om att kunna jobba lite extra med släktforskning. Så, jag beställde en mugg med min bloggadress på. Det som faktiskt var lite kul var att en praktikant på jobbet såg min kopp och surfade in och läste lite.

Han var från Sankt Petersburg och när han hade läst lite på bloggen och sett att jag hade släkt från Estland och Ryssland erbjöd han sig att hjälpa mig att söka lite på ryska släktforskningssidor.

Han hjälpte mig även att översätta en del ryska dokument där jag inte själv hade lyckats tyda allt. Så det var väl en rolig tillfällighet tyckte jag. Hade jag inte haft den där koppen hade han aldrig vetat att jag bloggade eller hade släkt i Estland och Ryssland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *