FredagsFrågan: cM står för centiMorgan

Svaret på veckans FredagsFråga på @dnacoachens Instragram är centiMorgan.

Enheten som används när vi tittar på våra dna-matcher är alltså centiMorgan och vi ser den dels när vi tittar på hur mycket DNA vi har gemensamt med våra matcher och dels när vi tittar i kolumnen för längsta block. Exemplet nedan kommer från FamilyTreeDNA

Även om man frestas att tänka centiMorgan som ett längdmått (kanske för att vi associerar det med centimeter) så är det ett sannoliksmått. Vill man gräva ner sig lite mer i hur det fungerar rekommenderar jag att man börjar på International Society of Genetic Genealogys (ISSOG) wiki.

Precis som med många andra enheter så är centiMorgan uppkallad efter en person och i det här fallet Tomas Hunt Morgan som fick Nobelpriset 1933.

På fredag är FredagsFrågan tillbaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *