Nya funktioner hos Gedmatch Genesis

Det finns två nya funktioner för Tier1 användare hos Gedmatch Genesis.

  1. AutoCluster, utvecklat av Evert-Jan Blom från Genetic Affairs. Evert-Jans autokluster verktyg kom i höstas och då kunde man använda det med Ancestry, FamilyTreeDNA och 23andme. I februari dök funktionen upp som en integrerad del i DNA-verktygen hos MyHeritage och nu finns den alltså att köra hos Gedmatch. Perfekt. Har man en person som kanske finns på Ancesty och Gedmatch kan man ju se om den personen finns i ett kluster med personer som har lagt upp sig på Gedmatch från FamilyTreeDNA och få ytterligare ledtrådar om gemensam ana. HURRA säger jag!
  2. Skapa superkit. Olika testbolag tittar på olika positioner när de analyserar våra DNA-test. Har kan testat sig på olika bolag, till exempel Ancestry och FamilyTreeDNA så kan det nya verktyget skapa ett kit där både resultaten från Ancestry positionerna och FamilyTreeDNA positionerna hamnar i ett och samma kit hos Gedmatc Genesis. Jag har sett en del instruktioner på hur man skulle kunna göra detta manuellt med till exempel Excel och jag har själva haft planer på att utveckla ett program som skulle kunna göra det (och nu behöver jag inte det längre 🙂 ). Jag har bara laddat upp från ett testbolag för att inte bli förvirrad av matcher mot mig själv men nu ska jag testa och se hur det blir. Jag funderar på hur det blir om till exempel testbolag 1 har gjort ett läsfel på en position och fått resultatet A medan testbolag 2 har fått ett G. Spännande – återkommer.

 

Man kan köpa en månads tillgång till extra verktyg som finns under Tier1 för 10 USD. Betalningen sker via PayPal. Pengarna som kommer in från de som köper Tier1 medlemsskap hjälper till med kostnaderna att driva sidan som i övrigt är gratis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *