Ancestry ThruLines – hittar jag min fader okänd nu?

I februari, under RootsTech i USA, släppte Ancestry ett nytt DNA-verktyg, ThruLines.

Kortfattat kan man säga att det går in och tittar på dina DNA-träffar och försöker sedan genom att jämföra ditt träff släktträd med ditt hitta er gemensamma ana. Är det så att din träff (eller du) kanske bara lagt ut ett par genrationer kikar ThruLines i andra träd som finns på Ancestry för att se om det går att “bygga ihop” era träd.

Så, ThrueLines ger dig alltså förslag på hur släktskapet skulle kunna se ut så du får något att jobba vidare med, precis som de gröna löven man får ger förslag på dokument som kanske handlar om din släkting eller att någon annan har samma person i sitt släktträd.

Jag har tittat igenom förslagen jag har fått och hittat något som jag tycker är väldigt intressant.

Men först får vi ta oss tillbaka i tiden, till Farstorp i Skåne och 1881. Då föddes min morfars mor Hanna, som oäkta, av Karna Nilsdotter Rickard från Vinslöv. Varken i födelseboken eller i husförhörslängderna står det något om vem som är far till Hanna.

Hanna, född 1881

Karna blir senare hushållerska hos änklingen Per Persson. Han har fått fyra barn i sitt tidigare äktenskap. Frun Elna dör 1873, i en ålder av 35 år och yngste sonen är då bara fyra år.

Kan ThruLines hjälpa till att lösa vem som är Hannas far?
Karna får förutom Hanna tre barn till, oäkta. Men nu står det att Per Persson är pappa till barnen. Per och Karna gifter sig aldrig och I Pers bouppteckning finns barnen från det första äktenskapet upptagna som arvingar.

I dödboken står Karna som ogift men hon och Per är begravda i samma grav och det står Karna Persson på gravstenen.

Så, i Ancestrys ThruLines har det nu kommit upp DNA-träffar som går via Per Persson. Det är tre olika personer, någon finns i USA och de andra i Sverige. Det är väldigt avlägsna träffar, räknade som halva 5th cousins 1 removed med delat DNA på 14 cM, 7 cM och 6 cM.

Det här är träffar som jag vanligtvis inte skulle lagt ner så mycket tid på men just i det här fallet är det ganska intressant ändå.

Eftersom personerna är testade hos Ancestry finns det ingen kromosominformation så jag kan inte föra över dem till Genome Mate Pro eller måla in dem i DNAPainter. Det finns inte heller några gemensamma matcher med dem.

Tittar jag på hur Ancestry tror att vi hänger ihop så har de lagt på någon generation bakåt på mitt träd som jag måste kolla om det stämmer och samma med mina matcher. Platserna stämmer hyfsat bra, så det skulle kunna stämma.

Nu då?

Min plan är nu att först och främst kolla om träden stämmer. Är så fallet kommer jag att utifrån hypotesen att Per är Hannas far se om jag kan hitta matcher hos FamilyTreeDNA och MyHeritage som skulle kunna bekräfta att så är fallet. Jag behöver dessutom forska mer på Pers sida, några generationer bakåt och sedan framåt för att se om jag hittar något jag känner igen. Och så tror jag att jag får be mamma att testa hos Ancestry också för att se så att hon också får träff på de här personerna.

Som sagt

Jag hade troligtvis inte lagt någon tid på de här träffarna i normala fall, det finns så många andra träffar med betydligt bättre värden att hitta släktskapet till men just att det skulle kunna vara en indikation på att Per är far även till Hanna gör det värt att undersöka för mig.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *