En kopp inspiration…

Tjugonda Knut är här och nu ska julen ut.. Så jag funderade över julen och tänkte tillbaka på KusinLindas julkalender och hur kul det var att göra den med ett tips varje dag från den förste december fram till julafton.

Jag har funderat på någon form av uppföljare och kom fram till… En kopp inspiration.. Inte varje dag men kanske en dag i veckan.

På lördag är det Släktforskningens dag som firas över hela Sverige med olika typer av arrangemang. Temat i år är Soldater och officerare – deras liv och bostäder.. så varför inte lite soldatinspiration… sex tips till dig från mig:

1.Centrala Soldatregisteret. Här kan du söka efter dina soldater. Sveriges Släktforskarförbund har lagt upp en bra guide med en pdf du kan ladda ner om vad som finns i registret och söktips.

2. I min egen soldatforskning har jag tittat mycket i generalmösterrullor. Dessa hittar man digitalt dels i Digitala forskarsalen hos Riksarkivet men även hos ArkivDigital.

ArkivDigital: Skånska husarregementet. Och ibland har man tur. Dokumentet till höger gäller min morfars morfars far.

3. Hos ArkivDigital kan du söka på Militaria på Arkivtyp för att få fram arkivbildare med militärt innehåll.

4. Glöm inte bort att söka på Stamkort / Värnpliktskort hos ArkivDigital. Jag har hittat både min farfar och morfars kort. Dessa kan du söka om du går in på registersökning och väljer Värnpliktskort

5.Båtsmän i släkten? Blekinge Släktforskarförening har ett Båtsmansregister du kan söka i.

6.Mönstringskort från första och andra världskriget kan ge ledtrådar till USA-emigranter som har försvunnit. Just ett mönstringskort gav mig ledtrådar till vart en hel familj hade tagit vägen.

Det var veckans kopp. Om den själva fysiska koppen kan jag berätta att den är ärvd från min sambos farmor och är en av mina favoritkoppar. Den har en lång spricka på ena sidan men kaffet smakar fint även från en sprucken kopp (finns ett liknande ordspråk har jag för mig). Min farmor hade en servis med samma mönster vilket gör att jag är extra förtjust i just den koppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *