Plötsligt händer det

Ni som följde KusinLindas julkalender minns kanske att jag vid ett par tillfällen när jag visade några av mina favoritverktyg använde min kromosom 1 som exempel.

Jag har nämligen ett “glapp” där jag inte har lyckats härleda om just den biten kommer från farmor eller från farfar. Sådant kan ju vara lagom irriterande. Det skulle kunna vara så att i princip hela min kromosom 1 på pappas sida skulle kunna komma helt från farmor. Det kan ju vara bra att veta när man har match på pappas sida och det finns gemensamma segment att då tittar vi i första hand på farmors sida och bakåt för att hitta hur vi kan hänga ihop.

Glappet på kromosom 1 på pappas sida

Men som sagt, det där glappet störde lite.

Plötsligt händer det.. pappa fick en hyfsat nära träff på MyHeritage häromdagen där de delade totalt 71 centiMorgan med ett största segment på 35,2 centiMorgan. Trots ett vanligt namn och litet träd men tack vare årtal och födelseplats på testpersonen kunde jag ganska snabbt reda ut hur det hängde ihop. Jag tyckte dessutom att det var lite extra kul eftersom jag för första gången lyckats härleda en match till farmors morfar, Hans Persson.

När jag lyckats hitta hur en träff hänger ihop målar jag in i DNA-painter för att dokumentera… och det var nu jag insåg att det stora segmentet passade i princip perfekt i glappet.

Och med det så vet jag att i princip hela min kromosom 1 på pappas sida kommer från farmor (en liten snutt längst ute till höger har jag inte koll på än).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *