RootsTech London – dag 1

Så, jag befinner mig i släktforskningshimlen känns det som. Det är otroligt inspirerande att vara på plats här.

För en fem-sex år sedan var jag på Who Do You Think You Are Live i London och det jag minns särskilt var kön som gick runt kvarteret för att ta sig in på morgonen. Därför ville jag vara på plats strax innan åtta när incheckningen började i morse men det var inga problem med köer alls. Hade man dessutom skrivit ut sin “badge” hemma som kommit på mejlen gick det väldigt enkelt, bara att hämta ut nyckelband, plastficka och “goodiebagen” som var en ryggsäck.

Tre våningar upp (trappor, rulltrappa eller hiss tar en dit) finns föreläsningssalarna. Jag ville börja dagen med att få lite inspiration till att bli bättre på att logga min släktforskning och i det ämnet undervisade Lisa Alzo från USA. Jag har sett ganska många olika webinars och hört intervjuer med henne så det var riktigt kul att se henne live.

Tro det eller ej men rätt tidigt efter att jag börjat släktforska förde jag logfiler över min forskning. Jag skrev in när jag hade beställt en bouppteckning, när jag hade mejlat någon släkting och olika sökningar jag hade gjort i olika databaser. Det svåraste med en log är att underhålla den och det var precis där som det inte funkade för mig heller. Den blev för stor och för svårarbetad. Jag hade den bara på datorn och hade jag varit på bibblan och letat i böcker eller gamla tidningar hamnade loggandet på efterkälken eftersom jag inte kunde fylla på mitt dokument direkt nör jag var på biblioteket.

Några av Lisas tips för att organisera sin forsking och loggande bättre:

Ha en plan och följ den. Ska du leta efter till exempel en emigrant i folkräkningarna hos Ancestry så håll dig till det. Börja inte titta på de exempel på relaterade dokument som brukar dyka upp för då har det plötsligt gått några timmar och du har hoppat från ett dokument till nästa till nästa och blev inte klar med att leta i alla folkräkningarna. Då är det bättre att göra en notering om att det kan finnas uppgifter i de andra dokumemten och titta i dem vid ett annat tillfälle.

Notera alltid källan / källhänvisningen. I Ancestry scrollar man ner lite och kan kopiera hela källhänvisningen. På samma sätt finns det snabbkommandon i till exempel ArkivDigital.

Låt inte filen bli för stor. Om man använder sig av Excel kan man ha en familj i en arbetsbok och sedan blad/tabbar för de olika personerna.

Sedan får man fundera ut vilken data man vill ha med, men datum när man gjorde någon form av sökning, på vem man gjorde den och var man gjorde den och vad resultatet blev, källhänvisning och eventuella kommentarer. Men här får man försöka komma på ett arbetsätt som passar en själv.

Efter föredraget träffade jag på Claes-Göran, kul att se andra svenskar här också.

Dan Snow är väldigt känd och populär här i England, han är historiker och har gjort en hel del tv-program och han var huvudtalaren idag. Ett väldigt bra och intressant föredrag där han berättade att historia i princip hade kommit med modersmjölken. En av hans förfäder var general och en av de ansvariga vid slaget i Somme där 40000 brittiska soldater skadades och 20000 dog. Väldigt tänkvärt föredrag som sagt.

Etnicitet är ju ett hett ämne när det kommer till dna så därför passade jag på att lyssna på Debbie Kennett och hennes föredrag Exploring ethnicity estimates. En bra genomgång där slutsaten var att det hänger på refernsgruppen. Efteråt var det trots allt många frågor över några procent hit eller dit så det märks att det är viktigt för ganska många.

Jag hade sett fram emot att få se Maurice Gleeson live, speciellt efter hans webinar om y-dna hos Finding Family Together nu i början av oktober. Men det var jag inte ensam om så jag fick vända i dörren med en hel hoper andra eftersom salen helt enkelt var full. Istället gick jag och lyssnade på ett föredrag om hur man kan använda Big Data.

Ett par korta föredrag i FamilyTreeDnas monter lyckades jag också klämma in: Autosomal DNA case studies med Michelle Leonard och Introducing Mitoy.org med Mags Gaulden. MitoY.org är en databas där man kan ladda upp y-dna och mtdna.

Dagens sista föredrag blev Tools for treebuilding using y-dna testresults and surename projects med John Cleary. Ett lite mer avancerat föredrag och nog min favorit för dagen. En hel del matnyttigt och tips om olika verktyg man kan använda sig av nör man jobbar med y-dna. Jag tror det är tur att jag lämnade datorn hemma annars är risken att jag skulle suttit och testat halva natten ganska stor…

En härligt inspirerande första dag har det varit, bra föredrag och trevliga möten och gött snack. Jag har stött på lite godsaker hos några utställare också men jag håller lite på dem till ett annat inlägg.

Ha det gött!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *