Belle in the Well – identifierad som Louise Virginia Peterson Flesher

Den 22 april 1981 hittades en kvinna i en vattencistern i utkanten av Chesapeake i Ohio. Man trodde att kvinnan kunde ha legat där i upp till två år och att hon var mellan 30 till 60 år. Rättsläkaren kom fram till att kvinnan blivit strypt men kroppen var i så dåligt skick att man varken kunde säga hårfärg eller ögonfärg.

37 år senare får de ansvariga för utredningen kontakt med Dr Colleen Fitzpatrick och DNA Doe Project. Volontärer som med hjälp av släktforskning och DNA försöker identifiera kroppar där man inte känner identiteten.

Det tar 14 månader och 9 dagar, sedan har man lyckats fastställa identiteten till Lousie Virigina Petersom Flesher, född 1915. Hon var alltså 65 och äldre än vad man trodde 1981.

DNA Doe Project kunde med hjälp av 181 DNA matcher som matchade Belle in the Well, hos Gedmatch bygga upp ett släktträd som när de lyckats komma fram till vem hon borde vara innehöll 43 130 personer. Då hade man lagt ner 10 000 timmar och ungefär 30 personer hade hjälpt till.

Det som ställde till det var att det fanns en hel del anförluster, så istället för att kusiner var släkt på ett sätt kunder de vara släkt på flera olika sätt. Föräldrarna var dock inte släkt med varandra och de flesta lite närmare släktingarna hörde alla hemma på den ena förälderns sida. Något annat som ställde till det var att DNA:t var svårt att ta fram och det var kontaminerat med bakterier efter att ha legat i vatten så länge.

Identiteten kunde sedan fastställas genom att man tog ett DNA-test på Louises yngsta dotter och därmed visste man att Belle in the Well var Louise Virginia Peterson Flesher. Lousies pappa var från Tyskland.

Turligt nog hade man lyckats komma fram till vem Belle in the Well var i februari tidigare i år. När Gedmatch ändrade i sina användarvillkor i maj att man är tvungen att aktivt logga in och “opta in” för att ens DNA ska kunna användas vid sådana här sökningar så försvann alla matcher som Belle in the Well hade…

Längt till höger ser vi Margaret Press och till vänster om henne Colleen Fitzpatrick, grundarna av DNA Doe Project. De medverkade båda under presskonferansen idag den 29 juli 2019 när man meddelande identiteten av Belle in the Well.

Om Louise vet man egentligen inte så mycket. Hon var gift och hade barn men av olika anledningar hade inte familjen kontakt med varandra. Den enda bild på henne som vuxen som man lyckats hitta är från skolan, 1934, när hon är 19 år gammal. Så, om hennes utseende stämmer överens med de bilder man under åren har försökt plocka fram för att försöka hitta någon som känner igen henne, kan ingen svara på just nu ialla fall.

Nu återstår att försöka hitta vem som bragt henne om livet.

Om några timmar kommer hennes post i NamUsdatabasen att uppdateras med att identiteten är känd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *