27 oktober 1891

I detta klipp från 1891 skrivs det om Janne Damm och hur han har det i fängelset. Vem var denne Janne Damm? Texten känns nedlåtande, Janne kallas för gubbe och beskrivs som elak och nästan med skadeglädje beskrivs hur han efter att blivit hotad av en medfånge slutar med sitt snarkande.

Klippet kommer från Norra Skåne

Janne Damm föddes i Malmö 1825, pluggade i Berlin, bodde ett tag i Stockholm, reste till Amerika och spenderade tid i Hamburg. Han var medarbetare på diverse tidningar, Dagligt Allehanda, Fädernäslandet, Engelholms tidning, Helsingborgsposten, Granskaren med flera.

Han startade Malmö nya handels-och sjöfartstidning “en rysligt dum titel“, säger han själv, “ty jag hade icke råd att skaffa mig några handels- och sjöfartsunderrättelser, och tryckte jag av dem efter andra, blevo de för gamla“.

1854 publicerades en artikel om Oskar I för vilken Janne blev dömd för majestätsförbrytelse till två års fängelse. Han blev benådad efter nio månader.
Han fortsatte i tidningsbranschen och verkar inte ha varit speciellt omtyckt då mycket av det som publicerades var skvaller och rykten.

1889 dömdes han till fem års straffarbete för bedrägeri mot borgenärer och mened. Det är denna fängelsevistelse som beskrivs i klippet ovan. Janne Damm dog den 18 juli 1892 i Malmö Centralfängelse.

Klippet kommer från Göteborg weckoblad den 21 juli 1892

Källa: J. (Janne) Damm, urn:sbl:17239, Svenskt biografiskt lexikon (art av O. WlESELGREN.),

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *