Blomberg i Brandenburg

Av mina mer eller mindre avlägsna förfädrar som valt att emigrera har de flesta åkt till Amerika. Jag har spenderat ganska mycket tid att leta i olika amerikanska digitala källor så när det står Amerika i “Flyttat till” kolumnen i husförhörslängderna känns det ganska spännande.

Flera har valt att utvandra till Danmark och det känns överkomligt, jag har bara inte satt mig in så mycket i de danska arkiven. Däremot, när det står Tyskland så har jag tänkt att det lika gärna kunnat stå månen och jag har raskt backat ut från återvändsgränden och flyttat mitt fokus till någon annan släkting.

Just därför blev det mest en djup suck när min 26-åriga Carolina Blomgren tillsammans med sin oäkta dotter (oäkta till så del att Carolina inte var gift när hon fick henne) knappt 6 månader gamla Anna Mathilda utvandrar till Brandenburg i Tyskland 1880.

Men så helt plötsligt skakade det till bland löven på ancestry.com. Det fanns ett tips om ett dokument som matchade mot dottern Anna Mathilda. Mycket riktigt.

Anna Mathilda Blomgren, född den 16 november 1879 i Karlskrona gifte sig den 22 oktober 1904 i Prenzlau, Brandenburg, Tyskland med Ferdinand Friedrich Christian Krüger. I dokumentet kan man läsa att hon är dotter till Karolina Hangohr, född Blomgren.

19041022_Anna_Blomgren_Ferdinand_Kruger_1

 

19041022_Anna_Blomgren_Ferdinand_Kruger_2

Plötsligt hittar jag fler dokument. Ketchupeffekten har satt igång. Ferdinand dör i december 1916 och änkan Anna gifter sig den 2 maj 1919 med Johan August Max Lasser.

Jag noterar att man i vissa dokument stavar Blomgren lite tyskt, Blumgrenn. Den stavningen genererar ytterligare information, Carolina fick en son, Wilhelm Ernst Hangohr 1884. Han i sin tur gifte sig i Berlin 1909 med Johanna Ernestine.

Och helt plötsligt känns det inte så omöjligt med de tyska emigranterna längre.

 

Databaserna på Ancestry.com som innehöll ovanstående information är:

  • Prenzlau, Germany, Marriages, 1874-1923
  • Prenzlau, Germany, Births, 1874-1901
  • Berlin, Germany, Marriages, 1874-1920

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *