Onsdagsutmaningen började på LinkedIN efter att jag fått frågor hur man kommer igång med släktforskning.
Onsdagsutmaningen hjälper dig att ta små babysteps mot att komma igång med släktforskning, antingen nu eller vid ett senare tillfälle. Du kommer att få leta upp lite datum man behöver för att komma igång, göra lite inventeringar om vem i din familj eller släkt som sitter på information och annat intressant material som till exempel fotografier. Tanken är att uppgifterna inte ska behöva ta så lång tid men att de ska ge någon form av värde och hjälpa till att komma in i “tänket”.
Ondagsutmaningen #1
Då var vi igång med onsdagsutmaningen.
Vad är nu det tänker du? Jo, eftersom jag tycker släktforskning är så himla kul och har så många som frågar mig hur man kommer igång så tänkte jag att varje vecka lägga ut en liten utmaning som har släktforskningsanknytning.
Jag vet att de flesta har begränsat med tid och många tänker att släktforska, det ska jag göra när jag blir pensionär. Men gör du utmaningarna så kommer du, att när du känner att du har mer tid, ha koll på en del grundläggande uppgifter redan. Bra va?
Här i första utmaningen ska du ta ett papper eller skapa ett Exceldokument eller skriva på närmsta pappersservett:
- Ditt fullständiga namn
- Ditt födelsedatum
- Din mammas fullständiga namn och födelsedatum
- Din pappas fullständiga namn och födelsedatum
- Din mormor och morfars fullständiga namn och födelsedatum
- Din farmor och farfars fullständiga namn och födelsedatum
Det går också bra att ladda ner en gratis antavla från Riksarkivet att fylla i. När man hållit på ett tag rekommenderar jag att man använder sig av ett släktforskarprogram att lägga in sina uppgifter i, men mer om det vid ett senare tillfälle. Det var allt.
Hmm.. Eftersom min mormor, morfar och farfar dog innan jag föddes har jag inte så bra koll på när de fyller år – så där fick jag kolla med mina föräldrar.
Ett bra ställe att leta födelsedagar för levande personer i Sverige är birthday.se.
Är det personer som inte lever och som har avlidit i Sverige kan man söka efter dem i en databas som heter Sveriges Dödbok. Den har utkommit i ett antal versioner och brukar finnas installerad i forskarsalar på arkiv och en del bibliotek.
Lycka till, vi hörs nästa onsdag!