Uppdragsforskning

Har du inte tid eller kunskap att släktforska själv eller vill du kanske ge bort en släktutredning som present? Finns det en släkthistoria du är nyfiken på eller någon speciell släkting du vill veta mer om? Då kanske jag kan hjälpa dig.

Något du ska fundera på är vad du vill få reda på och hur du vill att resultatet ska presenteras. Vill du ha en släkttavla att hänga på väggen, vill du få en rapport i form av en pdf med text och bild eller något annat?

Det svåra med uppdragsforskning är att man inte kan veta på förhand hur mycket information man kommer att kunna hitta eller hur lång tid det kommer att ta. Har man tur kan man komma tre – fyra generationer bakåt hyfsat snabbt om man utgår från en person som är född i Sverige under första delen av 1900-talet.

Problem man kan stöta på är kyrkböcker som kan ha blivit förstörda i brand, barn födda utanför äktenskapet där fadern inte är angiven eller där båda föräldrarna står som okända.

Jag rekommenderar tre timmar till att börja med. På tre timmar brukar jag kunna se hur svår-eller lättforskat det är och kan därefter göra en uppskattning av hur mycket mer tid jag behöver utifrån vad du vill ha.

Den enklaste varianten av rapport är en gedcom-fil med de personer jag har hittat/forskat på och med hänvisningar till alla ställen där jag har hittat information i olika kyrkböcker. Detta är ett bra alternativ om du själv (eller någon annan) har tänkt att fortsätta forskningen så småningom. Du får också informationen i form av html-sidor som du kan titta på i din webläsare på datorn.

Exempel på rapport i html-format: Startsida med meny
Exempel på rapport i html-format: Vy med par och deras föräldrar och barn

Nedan är några exempel från fylligare rapporter där det dels är ett par från Estland och en emigrantfamilj som jag forskat på. Här är det också information från andra källor än svenska kyrkböcker som använts till exempel tidningsartiklar, amerikanska folkräkningar och militära dokument.

Leo Öberg och Sofie Verno som emigrerade från Estland till USA
Syskonen Svensson-Rickard som emigrerade från Vinslöv till Minnesota. Sammanställning inför en släktträff med ättlingarna i USA 2014.
En annan sida från sammanställningen om syskonen Svensson-Rickard som emigrerade från Vinslöv till Minnesota i USA.

Det går också att få forskningen på en släkttavla. Jag använder mig av AsynjaArts trycka släkttavlor som Anna Edin har skapat. Vilka alternativ som finns kan du se här: http://asynjaart.se/tryckta-slakttrad/ Jag har de flesta motiven på lager i ett par exemplar.

Exempel på en släkttavla från AsynjaArt med fyra generationer som blev en 70-års present.

Hur går det till?

När du vet vad du vill ha fram så är det jag behöver från dig för att komma igång födelsedatum och var personen som forskningen ska utgå ifrån är född. Gärna föräldrarna också. Med uppgifterna jag får från dig och med utgångspunkt av det du vill få ut forskar jag i tre timmar för att se hur förutsättningarna verkar och informerar dig.

Låter det intressant?

Välkommen att kontakta mig antingen via mejl på linda@kusinlinda.se eller telefon: 0722-121919.