Föredrag och kurser

Föredrag:

I mina föredrag utgår jag ofta från släkthistorier jag har fått till mig i min egen forskning och sedan när jag nyfiken som jag är velat veta mer upptäckt att en historia man har berättat i nästan 100 år inte alls stämmer. Eller när man tar ett DNA-test och upptäcker att ens farfar inte är ens biologiska farfar.

Jag håller gärna föredrag om släktforskning i allmänhet men också mer specialiserade inom emigrantforskning och DNA.

Exempel på föredrag:
Släktforska – en resa i tid och rum. Allmänt föredrag om släktforskning. Att släktforska är nästan som att sätta sig i en tidsmaskin. Man får genom den dokumentation som finns i våra arkiv möta personer som inte längre finns och lära sig mer om deras öden. Man får besöka platser, vissa finns kvar än idag medan andra är förändrade – och att dessa personer möttes på dessa platser just precis vid exakt det tillfället är orsaken till just vi finns idag.

Nils Peter Bengtsson – mannen som föll ihop på kajen och dog. I nästan 100 år berättades historien om Nils Peter Bengtsson, emigranten som skulle återvända hem till Sverige och sin lilla 2-åriga moderslösa dotter. Men när han stod på kajen och skulle gå på fartyget hem mot Sverige föll han ihop på kajen och dog. Det här är ett föredrag om hur sanningen om Nils Peter Bengtsson och hans plötsliga död bit för bit nystades upp. Man får också en inblick i hur man går till väga för att spåra sina emigranter i USA.

Min adliga släkt från Estland. Ända sedan barnsben har jag hört att min mormor som kom från Estland till Sverige på 40-talet kom från en adlig släkt. Den informationen gjorde att jag som ganska nybörjare i släktforskning vågade ge mig på att forska på den estniska släkten för att det borde vara enklare med adliga personer även om man inte kan språket. Släktingarna jag hittade hade inte blått blod i sina ådror men genom dokumentation, arkiv och bilder har jag kunnat ta del av deras betydligt mer spännande och dramatiska liv, både om de som flydde under 40-talet och om de som blev kvar.

Farfar lost + found Ett föredrag om de metoder och verktyg jag använde mig av för att försöka reda ut vem min biologiska farfar var efter att ett DNA-test avslöjat en väl bevarad familjehemlighet. Detta föredrag riktar sig mot en publik som är insatta i dna-släktforskning.

Golden State Killer och andra kalla fall  I april 2018 hölls en presskonferens i Sacramento i Kalifornien där en åklagare meddelade att man gripit en person som i allmänt tal de senaste åren kallats för The Golden State Killer. Under 70-och 80-talet utförde denne person hundratals inbrott, ett femtiotal våldtäkter och drygt 10 mord. Tillvägagångssättet för att till sist hitta den skyldige var banbrytande. Man laddade upp DNA från brottsplatsen till Gedmatch, en databas där släktforskare laddar upp sina dna-resultat och kunde utifrån de träffar man fick i databasen ringa in en person som senare visa sig ha dna som matchade dna från några av brottsplatserna. Sedan dess har man i USA med samma metod lyckats med att få fram misstänkta i nästan 100 fall till, de allra flesta kalla fall. DNA Doe Project använder samma metod för att försöka identifiera kroppar där man inte känner identiteten. Här i Sverige har polisen även testat metoden i ett par fall, dels en oidentifierad kropp och dels i Linköpingssfallet. I det här fördraget tittar vi närmare på GoldenStateKiller fallet och några av de andra fallen.

Kurser:

Nedanstående är exempel på färdiga kurser men jag anpassar även utifrån dina behov.

KURS: Kom igång med DNA
Är du nyfiken på DNA och skulle vilja ta ett DNA-test men vet inte vilket test eller vilket bolag du ska välja? Då är kursen Kom igång med DNA för dig! Jag hjälper dig att välja ett test som passar dina mål och det du vill få ut av ett test. När resultatet kommer går vi igenom det tillsammans och jag visar hur träfflistan och några av de inbyggda verktygen fungerar. När du har haft ditt resultat ett tag träffas vi igen och lägger upp en strategi för hur du kan jobba framåt med ditt resultat.

Bor du i närheten träffas vi, bor du längre bort använder vi oss av tekniken och träffas över datorn.

Just nu är det introduktionspris och kursen kostar 1795 kronor (kostnad för DNA-testet tillkommer).

KURS: Jag tog ett DNA-test och nu då 
Har du tagit ett DNA-test, fått ditt resultat men vet inte vad alla ord och siffror i din matchlista betyder? Jag hjälper dig att komma igång så att du kan jobba med din matchlista, utnyttja några de inbyggda verktygen och tillsammans rätar vi ut dina frågetecken.

Just nu är det introduktionspris och kursen kostar 1795 kronor.