Vem är Ekebymannen?

Den 17 september 2003 gör ett par svampplockare ett rysligt fynd i skogen strax utanför Ekeby. Där i den täta granskogen hittar man ett lik av en man. Det visar sig sedan att mannen som legat ute i skogen en ganska lång tid blivit knivhuggen och mördad.

Till en början är polisen förhoppningsfull att man ska kunna identifiera mannen med hjälp av tandkort men ännu efter snart sjutton år är mannens identitet okänd.

Tandlagningar som mannen har pekar mot att han kommer från Balkan eller Baltikum. Nära kroppen hittade man en amulett med anknytning till Trsat i Rijeka i Kroatien. Mannen bar även ett smycke i form av ett kors och en avbild av jungfru Maria.

Polisen anlitade en skulptör (samma person som bland annat har gjort skulpturen av Bockstensmannen) som utifrån en kopia av mannens skalle gjort en avbildning av hur mannen kan ha sett ut.

Helsingborgs Dagblad hade under sin tv-satsning ett program som hette Blåljus och som kan beskrivas som en lokal version av Efterlyst. I ett av avsnitten tar man upp fallet om Ekebymannen som ger en bra sammanfattning av vad som hände under de första tio åren efter att man hittar liket.

 

Personligen så har jag svårt att förstå att en person kan vara försvunnen utan att någon saknar denne. Det beror nog på att en kropp som hittas i Sverige allt som oftast visar sig vara en person som är anmäld försvunnen.

Tittar man i USA och i deras databas NamUs över oidentifierade personer består den av tusentals personer.

Ett par exempel:
Nummer 81-02083
En man, uppskattningsvis 15-20 år, hittad i en container den 28 september 1981. Kroppen är bränd och förkolnad.

Nummer 81-01831
En kvinna, 20-35 år. Hittad död efter att ha blivit påkörd i San Diego.
Här finns det till och med en bild på kvinnan men ändå är det ingen som vet vem hon är.

2018, i april, var det en presskonferens i Sacramento i Kalifornien. En åklagade meddelade att man gripit en person man misstänkte vara seriemördaren Golden State Killer som härjade på 70-och 80-talet. När det blev känt hur man arbetat under de senaste månaderna och så småningom kunnat ringa in den misstänkte kändes det som det gick ett sus genom släktforskarvärlden. Man hade nämligen laddat upp DNA från en av brottsplatserna till Gedmatch, en databas som används av släktforskare för att ladda upp sitt dna-resultat för att kunna göra jämförelser och använda olika verktyg.

Precis som när jag försöker reda ut hur jag är släkt med mina dna-matcher gjorde man nu på samma sätt. Man försökte reda ut hur de personer som fick match mot DNAet från brottsplatsen hängde ihop. Man lyckades ringa in en person som hade rätt ålder och som skulle kunna ha befunnit sig i områdena vid tidpunkten.

Det blev som en ketchupeffekt. Helt plötsligt dök det upp att man hittat misstänkta till mestadels kalla fall varje vecka i USA där man på samma sätt använt sig av brottsplats-dna i Gedmatch. Nu snart två år efter presskonferensen har man kommit upp i närmre 100 misstänkta i lika många fall.

Jag följde utvecklingen ganska noga där efter presskonferensen i april 2018 och pratade på för alla som orkade lyssna att om man använde det här i Sverige skulle man säkerligen kunna lösa en hel del fall där det fanns dna-spår. Tvärsäkert sa jag att man också skulle kunna identifiera Ekebymannen och ett antal andra oidentifierade kroppar här i Sverige.

I USA finns även DNA Doe Project där man gör just detta, identifierar personer (ofta mordoffer) där man inte känner identiteten. Principen är den samma. Grovt förenklat så tar man dna från de oidentifierade personerna och laddar upp till Gedmatch och jobbar utifrån de matcher man får fram att försöka fastställa identiteten.

I Polisregion Syd och med kommissarie och Kalla Fall chefen Bo Lundqvist i spetsen satte man igång med arbetet att kunna använda sig av denna metod även i Sverige. Pilotfallet där man tagit Peter Sjölund till hjälp blev just Ekebymannen vars dna man laddade upp till Gedmatch och där man nu lyckats ringa in ett antal släktnamn. Dessa släkter finns även i närheten av just Rijeka där amuletten man hittade vid kroppen kommer ifrån.

I Cognuatus  släktforskningspod avsnitt 22 intervjuar jag Bo Lundqvist om polisens arbete med dna och vi kommer även in på Ekebymannen: http://www.cognatus.se/podcastgen/?name=2019-03-03_cognatus_slaktforskningspod_20.mp3

På släktforskarkryssningen 2019 pratar jag med Peter Sjölund och det kan man lyssna på i avsnitt 22 här: http://www.cognatus.se/podcastgen/?name=2019-04-22_cognatus_slaktforskningspod_22.mp3

 

Det senaste jag sett när det gäller just Ekebymannen är att den kroatiska polisen har återkommit med tre personer som är anmälda försvunna.

Jag tror att svaret på frågan Vem är Ekebymannen kommer att komma ganska snart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *